Kotvičník zemní – V mužích probudí testosteron, v ženách estrogen a v obou sexuální touhu

Asi není byliny, která by se tak moc infiltrovala do světa fitness právě jako kotvičník zemní, který dost možná většina z vás zná spíše pod latinským názvem – tribulus terrestris. Výživovým doplňkem “korbičů” se tato bylina stala hlavně kvůli své schopnosti zvyšovat testosteron, urychlovat růst svalů a dokonce i libido.

kotvicnik_titulka

To nejdůležitější, co musíte o kotvičniku vědět je, že:

  • zvyšuje produkci testosteronu u mužů a u žen zase estrogenu,
  • urychluje růst svalů a zvyšuje vytrvalost,
  • zlepšuje plodnost jak u mužů, tak u žen,
  • dopomáhá k normální činnost močové soustavy,
  • snižuje stres a navozuje relaxaci,
  • posiluje imunitní systém,
  • podporuje sexuální touhu.

Být stále mlád, to bych si přál

Zub času se podepisuje na každém – na někom trochu dřív, na někom o něco později. Přijít to ale musí. Hlavní úbytek hormonů (u žen estrogen, u mužů testoren) přichází po 40. roce života. Najednou přijde únava, ospalost, úbytek sexuální touhy a dokonce se začíná měnit i vaše tělo a nálada. Tyto projevy jsou spojené právě s úbytkem hormonů, které vás dělají “mladými”. Kotvičník hladinu těchto hormonů zvyšuje a vy se skutečně můžete “vzepřít kalendáři”. 

Kotvičník zemní u nás najdete v těchto podobách:

Když se sype zdravě

Zvýšení testosteronu není spojeno jen se zlepšením nálady a úbytkem únavy, ale jeho benefity můžete pocítit při i po cvičení. Zvyšuje totiž výdrž a energii, ale také napomáhá tvorbě svalů, jejich udržení a svalovému tonusu. 

Jako fitness doplněk stravy najdete kotvičník spíše pod názvem Tribulus. 

Opravdu pomáhá… Ehm… Tam dole

Tribulis má tzv. diuretické účinky, což znamená, že podporuje tvorbu moči. Možná si říkáte, že to není úplně výhra, když budete pořád chodit na záchod, ale napomůže to odvodnění a zbavení se přebytečných látek z těla. Když už se bavíme o spodní části, kotvičník také napomahá s plodností a to jak u žen, tak mužů. Mužům dokonce napomáhá i s erekcí a u obou zvyšuje libido. 

Díky vlivům na endokrinní systém (ten je spojen právě s hormony) navozuje kotvičník relaxaci a obecně posiluje imunitní systém.  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.