Blog

Proč pít bylinkové čaje? 4 důvody, které vás nemusí hned napadnout

Každý z nás tak nějak tuší, že bylinkové čaje jsou přírodní léčivo. Přeci jen se používají déle než moderní medicína. Je ale pár důvodů, které nejsou úplně zřejmé.  Proč je tedy dobré pít bylinkové čaje?

cup-with-tea-mint

1. Náhrada kávy

Kofein není nutně špatný, ale často se stává, že to někdo s šálky kávy přehání. Určitě znáte pár lidí, co vypijete třeba 5 a více šálků kávy denně. Co třeba nahradit pár šálků bylinkovým čajem? Omezíte kofein, dostanete do sebe zdraví prospěšné látky a stále budete mít dobrý pocit z teplého nápoje. 

2. Hydratace

Hydratace… Vždyť můžu pít vodu, ne? Ano, to samozřejmě můžete, ale je spousta lidí, kteří si množství vypité vody nehlídají anebo pijí sycené vody. Čaj je skvělou a nízkokalorickou možností, jak své tělo kvalitně hydratovat. Spousta bylinkových čajů má navíc velice dobrou chuť a pokud tedy nejste fanoušek čisté vody, nemusíte nutně pít minerálky, slazené nápoje a jiné. 

Většina čajů má močopudné účinky a tak pravidelně čistíte své tělo díky vyplavování přebytečných tekutin (odvodnění) a špatných látek. 

3. Uklidnění

Když pomineme bylinné složky, pití čaje vás uklidňuje. Proč? Teplý nápoj může pomoci uvolnit svaly, což vede k pocitu pohodlí a uvolnění. Příprava a pití horkých nápojů mohou být spojeny s rituálem relaxace. Samotný proces přípravy a pozvolné pití může poskytnout čas pro klid a odpočinek

4. Zdroj antioxidantů

Většina bylinných čajů obsahuje důležité antioxidanty jako třeba vitamin A, B a C. Tyto vitaminy jsou obsažené například i v ovoci a zelenině a mohou hrát roli v prevenci poškození buněk a zpomalení procesu stárnutí.

Lichořeřišnice větší – 5 důvodů, proč musí být ve vaší přírodní lékárničce

Jak už název samotné bylinky napovídá, lichořeřišnice větší je velikán v bylinkovém světě. Asi nejčastěji se tato bylinka setkává s označením “přírodní antibiotikum” a díky tomu účinně bojuje se záněty močových cest, prostaty, dýchacích cest, ale také silně napomáhá třeba růstu vlasů.

licho_titulka

To nejdůležitější, co musíte o lichořeřišnici vědět je, že:

  • je schopná vás zbavit víceméně jakéhokoliv zánětu v těle,
  • nejúčinněji bojuje proti zánětu močových cest, ledvin, vaječníků, dýchacích cest a prostaty
  • výrazně posiluje imunitní systém,
  • ničí různé kmeny streptokoka, stafylokoka a také mikroviry v krvi.

1. Lichořeřišnice bojuje se záněty, ale neubližuje nám

Díky svým silným antibakteriálním a antivirovým účinkům je lichořeřišnice přírodním antibiotikem, které si poradí s mnohými záněty v našem těle. Navíc je k našemu tělu šetrná a neničí mikroflóru střev jako tomu je při požití chemických antibiotik. 

Někdo by mohl namítat, že v některých případech jsou chemická antibiotika třeba a my nemůžeme nesouhlasit. Ve vážnějších případech jsou taková antibiotika třeba, ale v některých zase ne. Záleží, jaká “mrcha” zrovna koluje naším tělem. 

Velkou výhodou ale je, že se lichořeřišnice žádným způsobem nebije s chemickými antibiotiky, a tak ji i v případě vážnější nemoci můžete použít jako posilu. 

Jelikož účinné látky lichořeřišnice putují naším tělem právě přes močové cesty, proto je velice účinná právě v těchto místě a jeho okolí – ledvinách, prostatě či vaječnících.

Lichořeřišnici na našem e-shopu najdete ve formě:

2. Pomůže nejen uvnitř, ale i z venku

Lichořeřišnice neničí jen mršky uvnitř, ale i ty, co bivakují na vnější straně našeho těla. Tato peruánská bylina ničí vyrážky, vředy, urychluje hojení a také zabraňuje hnisání. 

3. Dost možná vás mine ta doba, kdy jsou všichni nemocní (včetně vás)

Znáte to doslova debilní období, kdy všichni okolo vás začnou kuckat a pak je skolí nemoc? Často to nakonec dožene i vás, co?

Lichořeřišnice posiluje imunitu, a tak se může stát, že vás nemoc obejde, jako vy toho souseda, co nemáte rádi. 

Je pravdou, že při pravidelném užívání si vaše tělo na účinné látky lichořeřišnice může začít zvykat, a proto je dobré ji někdy prohodit s rakytníkem či echinaceou.

Na našem e-shopu najdete jak rakytník, tak echinaceu

4. Uleví při chřipce a nachlazení

Lichořeřišnice byla tradičně používána ke zmírnění příznaků chřipky a nachlazení jako jsou bolesti v krku, rýma a kašel. Proto… Nebojte se a dopujte se. 

Lichořeřišnice je dokonce schopná i snížit horečku a zmírnit kašel, což jsou právě příznaky, které nám v chřipkové sezóně nedají spát. 

Trápí vás kašel či nachlazení? Zkuste náš čarovný bylinkový sirup Průduškové desatero.

5. Nepodporuje jen vaši imunitu, ale také růst vlasů

Výše už byla řeč o schopnosti lichořeřišnice léčit kožní problémy. Díky této schopnosti vylepšuje i naši vlasovou pokožky, díky čemuž zamezuje vypadávání vlasů. Kromě toho je pokožka kvalitnější, a tak podporuje i růst vlasů a omezuje tvorbu lupů. 

Odkud k nám lichořeřišnice vlastně přišla?

Lichořeřišnice má dlouhou historii v tradičním používání indiánských kmenů Severní Ameriky. Zvláště se těšila oblibě u kmenů na východním pobřeží, jako jsou Siouxové, Lakotové a jiní. Tato bylina byla považována za cenný přírodní lék a byla používána k léčení různých onemocnění a potíží.

Po převozu do Evropy se stala známou i v evropské medicíně. Na konci 19. století a začátkem 20. století se stala oblíbenou bylinou mezi léčiteli a bylinkáři. Velké oblibě se jí dostalo v polovině 20. století, kdy obecně vzrostl zájem o přírodní léčbu. Této bylince se popularity dostává dodnes. 

Kotvičník zemní – V mužích probudí testosteron, v ženách estrogen a v obou sexuální touhu

Asi není byliny, která by se tak moc infiltrovala do světa fitness právě jako kotvičník zemní, který dost možná většina z vás zná spíše pod latinským názvem – tribulus terrestris. Výživovým doplňkem “korbičů” se tato bylina stala hlavně kvůli své schopnosti zvyšovat testosteron, urychlovat růst svalů a dokonce i libido.

kotvicnik_titulka

To nejdůležitější, co musíte o kotvičniku vědět je, že:

  • zvyšuje produkci testosteronu u mužů a u žen zase estrogenu,
  • urychluje růst svalů a zvyšuje vytrvalost,
  • zlepšuje plodnost jak u mužů, tak u žen,
  • dopomáhá k normální činnost močové soustavy,
  • snižuje stres a navozuje relaxaci,
  • posiluje imunitní systém,
  • podporuje sexuální touhu.

Být stále mlád, to bych si přál

Zub času se podepisuje na každém – na někom trochu dřív, na někom o něco později. Přijít to ale musí. Hlavní úbytek hormonů (u žen estrogen, u mužů testoren) přichází po 40. roce života. Najednou přijde únava, ospalost, úbytek sexuální touhy a dokonce se začíná měnit i vaše tělo a nálada. Tyto projevy jsou spojené právě s úbytkem hormonů, které vás dělají “mladými”. Kotvičník hladinu těchto hormonů zvyšuje a vy se skutečně můžete “vzepřít kalendáři”. 

Kotvičník zemní u nás najdete v těchto podobách:

Když se sype zdravě

Zvýšení testosteronu není spojeno jen se zlepšením nálady a úbytkem únavy, ale jeho benefity můžete pocítit při i po cvičení. Zvyšuje totiž výdrž a energii, ale také napomáhá tvorbě svalů, jejich udržení a svalovému tonusu. 

Jako fitness doplněk stravy najdete kotvičník spíše pod názvem Tribulus. 

Opravdu pomáhá… Ehm… Tam dole

Tribulis má tzv. diuretické účinky, což znamená, že podporuje tvorbu moči. Možná si říkáte, že to není úplně výhra, když budete pořád chodit na záchod, ale napomůže to odvodnění a zbavení se přebytečných látek z těla. Když už se bavíme o spodní části, kotvičník také napomahá s plodností a to jak u žen, tak mužů. Mužům dokonce napomáhá i s erekcí a u obou zvyšuje libido. 

Díky vlivům na endokrinní systém (ten je spojen právě s hormony) navozuje kotvičník relaxaci a obecně posiluje imunitní systém.  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.