Proč pít bylinkové čaje? 4 důvody, které vás nemusí hned napadnout

Každý z nás tak nějak tuší, že bylinkové čaje jsou přírodní léčivo. Přeci jen se používají déle než moderní medicína. Je ale pár důvodů, které nejsou úplně zřejmé.  Proč je tedy dobré pít bylinkové čaje?

cup-with-tea-mint

1. Náhrada kávy

Kofein není nutně špatný, ale často se stává, že to někdo s šálky kávy přehání. Určitě znáte pár lidí, co vypijete třeba 5 a více šálků kávy denně. Co třeba nahradit pár šálků bylinkovým čajem? Omezíte kofein, dostanete do sebe zdraví prospěšné látky a stále budete mít dobrý pocit z teplého nápoje. 

2. Hydratace

Hydratace… Vždyť můžu pít vodu, ne? Ano, to samozřejmě můžete, ale je spousta lidí, kteří si množství vypité vody nehlídají anebo pijí sycené vody. Čaj je skvělou a nízkokalorickou možností, jak své tělo kvalitně hydratovat. Spousta bylinkových čajů má navíc velice dobrou chuť a pokud tedy nejste fanoušek čisté vody, nemusíte nutně pít minerálky, slazené nápoje a jiné. 

Většina čajů má močopudné účinky a tak pravidelně čistíte své tělo díky vyplavování přebytečných tekutin (odvodnění) a špatných látek. 

3. Uklidnění

Když pomineme bylinné složky, pití čaje vás uklidňuje. Proč? Teplý nápoj může pomoci uvolnit svaly, což vede k pocitu pohodlí a uvolnění. Příprava a pití horkých nápojů mohou být spojeny s rituálem relaxace. Samotný proces přípravy a pozvolné pití může poskytnout čas pro klid a odpočinek

4. Zdroj antioxidantů

Většina bylinných čajů obsahuje důležité antioxidanty jako třeba vitamin A, B a C. Tyto vitaminy jsou obsažené například i v ovoci a zelenině a mohou hrát roli v prevenci poškození buněk a zpomalení procesu stárnutí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.